WarezTurkey » Belgeseller » Doğu Avrupa- Balkan | Ayna TvRip Belgesel

Sizinleyiz...
Windows 10 Tüm Sürümler indir
Adobe Cloud Tüm Sürümler indir
Windows 7 Tüm Sürümler Tek DVD
Warezturkey Güncel Duyuru
 
 
 

Doğu Avrupa- Balkan | Ayna TvRip Belgesel

Ekleyen: f-02 - Tarih: 23-04-2009, 15:45

0
'Doğu

Doğu Avrupa- Balkan | Ayna TvRip Belgesel
Ayna'nın Doğu Avrupa - Balkan'da yaptığı programlar: Polonya, Hırvatistan, Ukrayna, Hollanda, Romanya, Bosna, Arnavutluk


Polonya:

Ayna, Polonya’da...Ayna bu kez objektifini Avrupa topraklarına çeviriyor ve eski doğu bloğu ülkesi Polonya’yı ekrana getiriyor. Polonya nüfusunun neredeyse tamamı Lehlerden oluşuyor. Zaten Osmanlı döneminde Lehistan adıyla tarih sahnesindeymiş bu ülke. 1795 yılındaysa Almanya, Rusya ve Avusturya’nın ülkeyi kendi aralarında paylaşması ile tarih sahnesinden silinmiş. Ta ki 1.Dünya Savaşı bitimine kadar… Osmanlı, Lehistan’ın varlığını hep desteklemiş. Polonya devleti ve halkı Osmanlı’nın bu jestini hala unutmamış. Başkent Varşova Avrupa Birliği başkentlerinden biri… Almanlar 2.Dünya Savaşı’nda % 70’ini yerle bir etmişler bu şehrin. O tarihten sonra şehir adeta yeniden kurulmuş. Savaştan sonra inşa edilen Kültür Sarayı, Stalin’in Polonya’ya bir hediyesi... 231 metre yüksekliğindeki bu bina şehrin siluetine ayrı bir renk katıyor. Hemen yanı başındaysa Avrupa’nın en büyük yapay yılbaşı ağacı yer alıyor. Ayna ilk olarak nüfusunun neredeyse tamamı Katolik olan Polonya’da, bir Katolik Okulu’nu ziyaret ediyor. Burası tamamen dini bir okul görünümünde olsa da aslında normal okulların müfredatını takip ediyor. Ülke genelinde sayıları yüzlerce olan bu okullarda sadece erkek ya da sadece bayan öğrenciler yer alıyor ve Biyoloji, İngilizce gibi dersler rahip veya rahibeler tarafından veriliyor. Ayna daha sonra başka bir şehre, Krakov’a gidiyor. Burası 5 yüzyıl boyunca başkentlik yapmış Polonya’ya. Alman saldırılarına maruz kalmadığı için tarihi dokusu aynen muhafaza edilmiş. Katedraller, saraylarla süslü bir şehir Krakov. Söylenenlere göre gerçek Polonya’yı görmek isteyenlerin mutlaka uğraması gereken bir şehir. Krakov’da tıpkı ülkemizde olduğu gibi küçük simit büfeleri görmek mümkün. Tadı farklı da olsa görünüşü itibariyle bizim simitlere benziyorlar. Bu büfeler Polonya’da sadece Krakov’da bulunuyor. Krakov’da başka bir Polonya şehrinde örneği olmayan ilginç bir ev var. Adı Minareli Ev. Osmanlı-İslam kültüründen oldukça etkilenen ve geçmişte Katolik olan bir Polanyalı’nın Krakov’a kazandırdığı önemli İslam motiflerinden biri. Sonradan Müslüman olan ve Osmanlı ordusu içinde vazife yapan Teodor Rayski isimli bir Polanyalı yaptırmış, bu evi. Ayna, gezisinin devamında Krakov yakınlarında bulunan dünyanın en eski tuz madenine giriyor. 9 yüzyıllık devasa madende tam 40 tane kilise var. Buradaki kiliselerde düğünler dini merasimler bile yapılıyormuş. Aynı zamanda turizme hizmet eden bu madene her yıl bir milyon ziyaretçi geliyor. Ziyaretçilerin bazıları ise tuz madendeki sağlık merkezleri için geliyor. Ayna son olarak Krakov’daki Yagellon Üniversitesi Türkoloji Bölümü’nde Türkçe öğrenen Polonyalı öğrencileri ve Türk girişimciler tarafından açılan Uluslararası Meridyen Koleji’ni ekrana getirecek.

'Doğu

'Doğu


'Doğu













Diğer Doğu Avrupa Ve Balkan Ülkeleri için daha önce verdiğim diğer konuları inceleyebilirsiniz. Tekrar Vermek İstemedim.

Kategori: Belgeseller

Merhabalar, Sitemizi Ziyaretçi olarak görüntülemektesiniz.
Sitemize üye olmak zorunda değilsiniz ve üye olmanın ek bir avantajı yok. Linklerimizin büyük bir kısmı herkese açıktır. Hemen üst kısımda İndirme Linkleri altında linkleri görebilirsiniz. Eğer illa üye olmak isterseniz Üyelik formu için buraya tıklayın ve üyelik işlemini yapın.
Bilgi
Ziyaretçi grubunun yorum yapmasına izin verilmemektedir. (Yorum sistemi kapalı ve bunun için mail atmayınız.)